#Vaderdag20 voor 20% korting
★★★★★ + 10.000 tevreden klanten

13 Tips om je Kleding Optimaal te Verzorgen en een Duurzame Garderobe te Creëren

Wil je graag je kleding langer laten meegaan en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere garderobe? Het begrijpen van de juiste verzorging van je kleding is essentieel. Hier zijn 13 waardevolle tips om je kleding te koesteren en te zorgen dat ze er als nieuw blijven uitzien!


Het is belangrijk om te weten hoe je kleding langer kunt laten meegaan als je een duurzame garderobe wilt creëren.

Door de levensduur van onze kleding te verlengen, kunnen we slow fashion onder de knie krijgen en geld besparen door de hoeveelheid kleding die we in ons leven moeten kopen te verminderen.

Door niet goed voor onze kleding te zorgen, eindigen we ermee het weg te gooien, om uiteindelijk op een stortplaats te belanden of ergens op de planeet te worden verbrand.

Dit is vreselijk voor het milieu gezien de vervuiling die kleding veroorzaakt tijdens het productie-, verzend- en onderhoudsproces, alleen maar om ergens terecht te komen waar het meer vervuiling zal veroorzaken. Niet te vergeten dat het ook verspilling is van geld dat werd uitgegeven aan de aanschaf van de kleding, zelfs als we het goedkoop tweedehands kochten.

Daarom is het cruciaal voor onszelf en het milieu om ervoor te zorgen dat onze kleding een lange levensduur heeft. Dat doen je bijna moeiteloos met de volgende tips!

 

1. Investeer in hoogwaardige kleding


Kies bij alles wat je nieuw (of tweedehands) koopt: voor kwaliteit boven kwantiteit! Hoogwaardige kleding gaat langer mee en behoudt zijn vorm en kleur beter na herhaaldelijk wassen en dragen. Ga voor duurzame materialen zoals biologisch katoen en vermijd goedkopere synthetische stoffen.

Leer hoe je kunt stoppen met het kopen van fast fashion en in plaats daarvan kunt focussen op het kopen van kleding die is gemaakt van hoogwaardige en duurzame stoffen zoals biologisch katoen, en vermijd goedkopere materialen zoals polyester.

Bij het winkelen in de winkel moet je er ook voor zorgen dat de naden van de kleding intact zijn en niet rafelen. Dit is een goede indicatie van kwaliteit.

Tip: Als het kledingstuk met een extra knoop wordt geleverd, is dat nog een goede indicatie dat het kledingstuk goed is gemaakt, omdat het meestal betekent dat de ontwerper wil dat het lang meegaat.

2. Bescherm je kleding

Probeer te voorkomen dat je je kleding vuil maakt door beschermende kleding te dragen tijdens bepaalde activiteiten. Als je aan het koken bent, draag dan een schort om voedsel- of mogelijke vlekken op je kleding te voorkomen. Hetzelfde geldt voor schilderen, tuinieren, enz.

Vlekken kunnen een doodvonnis zijn voor kleding, dus door voorzorgsmaatregelen te nemen, zorg je ervoor dat je kleding veel langer meegaat.

Je moet ook dure kledingstukken die je niet vaak draagt, zoals pakken of feestjurken, beschermen in een kledinghoes bij het opbergen in de kast om ze te behouden.


3. Zorg dat je een hele goede vlekverwijderaar in huis hebt

Een verse vlek kan het einde betekenen voor een geliefd kledingstuk. Investeer eenmalig in een hele goede vlekverwijderaar (ook al is dit iets duurder) en behandel je kleding hier zo snel mogelijk mee nadat er een vlekje op gekomen is. Bijna iedere vlek (hoe hardnekkig ook) kan er tegenwoordig uitgehaald worden met de juiste vlekverwijderaar. Een kledingstuk weggooien in verband met een vlek is dus eigenlijk nooit meer nodig!

Tip: Draag altijd een vlekverwijderaar pen bij je in je handtas om direct in te grijpen wanneer een vlek zich voordoet.


4. Beperk het wassen

Overmatig wassen kan de stof van je kleding beschadigen en de kleuren vervagen. Tenzij het kledingstuk duidelijk vies is, kun je het vaak een paar keer dragen voordat je het wast.

Eenvoudig gezegd, kleding gaat langer mee als je ze niet overwast. Truien die je over een T-shirt draagt, hoeven niet na elke keer dragen gewassen te worden. Hetzelfde geldt voor jeans, rokken, hemdjes en jurken.

Tenzij het kledingstuk daadwerkelijk bevuild is, kunnen ze over het algemeen ongeveer drie keer worden gedragen voordat ze schoongemaakt moeten worden.

Hang deze kledingstukken die je hebt gedragen wel op om ze op te frissen, rimpels te voorkomen en te voorkomen dat ze vuil of stof verzamelen als ze gewoon op de vloer liggen. 5. Gebruik een waszak voor delicate items

Mesh zakken voor bepaalde soorten kleding, zoals ondergoed, lingerie en delicate stoffen, zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de kleding langer meegaat.

Bepaalde kledingstukken kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in andere kledingstukken of op ritsen, wat kan leiden tot beschadiging en uiteindelijk weggooien.

Herbruikbare mesh zakken zijn ook handig om al je kleine items zoals ondergoed en sokken in te doen om het sorteren achteraf gemakkelijker te maken.


6. Doe altijd alle ritsen en knopen dicht voor het wassen

Om de kans op beschadigde kleding bij het wassen te verkleinen, rits je sweaters en jeans dicht voordat je ze in de wasmachine gooit.

Hetzelfde geldt voor knopen. Door dit te doen, verklein je de kans dat je kleding vast komt te zitten of in de war raakt en beschadigd raakt.

Ik heb een paar topjes met dunne bandjes en soms zijn ze om een knoop gedraaid, waardoor zowel het shirt als de knoop uitgerekt worden.

Ervoor zorgen dat je kleding onbeschadigd blijft, is een belangrijke factor voor kleding die lang meegaat. Door je kleding dicht te ritsen en te knopen voordat je ze wast, kun je beschadiging voorkomen.


7. Lees altijd de wasinstructies

Kleding wordt niet voor niets geleverd met wasinstructies op het label. Het is uiterst belangrijk om deze labels te lezen om te weten hoe je elk kledingstuk moet wassen om ervoor te zorgen dat het lang meegaat. Sommige kledingstukken moeten opgehangen worden om te drogen, of in de droger op een voorzichtige stand. Misschien moet iets alleen met de hand gewassen worden.

Je wilt niet een kledingstuk uit de wasmachine of droger halen om er dan achter te komen dat het gekrompen, verbleekt of zijn zachtheid verloren heeft. Daar is geen weg terug.

8. Sorteer je wasgoed op de juiste manier

Sorteer je Wasgoed Op de Juiste Manier Nadat je de waslabels hebt gelezen, moet je je wasgoed sorteren op basis van die labels. Sorteer je wasgoed op kleuren, delicate stoffen, enz.

Het sorteren van je wasgoed zal helpen om je kleding langer mooi te houden, omdat bepaalde kledingstukken anders beschadigd kunnen raken in de droger, bijvoorbeeld.

Je wasgoed sorteren maakt het ook gemakkelijker om je kleding over te brengen naar de droger, wetende dat de batch die je net hebt gewassen allemaal in de droger kan, zonder achteraf te hoeven sorteren als de kleding nat is.


9. Gebruik kouder water

Was je kleding bij voorkeur in koud water om de stof te beschermen en energie te besparen. Een koudere wasstand zal ook voldoende vuil en vlekken verwijderen uit de stof, het hoeft niet altijd op 60 graden gewassen te worden.

10. Hang kleding op om te drogen of gebruik Wasdrogerballen

Je kleding ophangen om te drogen aan een waslijn of droogrek is een geweldige manier om de kwaliteit te behouden en daardoor de levensduur te verlengen.

Het helpt ook om rimpels en krimpen te verminderen die mogelijk kunnen ontstaan door de droger.

Het is ook een betere optie omdat je energie bespaart door geen droger te gebruiken. Wanneer je de droger wel gebruikt, gebruik dan milieuvriendelijke wollen drogerballen om de droogtijd te verkorten en rimpels in kleding te verminderen. Dit is zo'n ontzettend goede tip, geloof me dit werkt echt!


11. Kies voor stomen in plaats van strijken

Gebruik een kledingstomer om je kleding te desinfecteren, te reinigen en glad te maken zonder direct contact met de hete strijkplaat. Stomen doodt 99% van alle bacteriën en geurtjes, waardoor je kleding frisser blijft zonder dat je het meteen hoeft te wassen

12. Geef oudere kleding een nieuw leven

Wanneer je favoriete kledingstukken wat ouder zijn en bolletjes of haakjes vertonen, gebruik dan een fabric shaver om ze gemakkelijk te verwijderen. Zo geef je je geliefde kledingstukken een nieuw leven en zien ze er weer als nieuw uit


13. Bewaar je kleding op de juiste manier

Hang je kleding op in een koele, donkere kast om verkleuring door zonlicht te voorkomen. Zorg ervoor dat je kleding droog en vrij van vocht blijft om schimmelvorming te voorkomen.

Met deze eenvoudige tips kun je je kleding langer mooi houden en een duurzame garderobe creëren. Door bewust om te gaan met je kleding, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu door minder te wassen en kleding langer te laten meegaan. Vergeet niet dat kleine aanpassingen in je dagelijkse routine een groot verschil kunnen maken voor jouw kleding en de planeet!

Vorige Post Volgende Post

Last but not least: zorg beter voor de kleding die je al hebt!

Gebruik de juiste verzorgingsartikelen om je kleding te verzorgen. Stop je kleding niet onnodig in de wasmachine, maar haal er bijvoorbeeld eens een kledingstomer overheen om de stof op te frissen, of hang de stof buiten uit om te luchten. Gaat een stof pillen? Of zitten er pluizen op? Gebruik een textielborstel of pluizenverwijderaar om de stof nieuw leven in te blazen. Het hoeft zeker niet weggegooid te worden. Gebruik zachtaardig wasmiddel, zonder chemicaliën en schadelijke stoffen voor je kledingstuk. Zo gaat de stof veel langer mee!