Het gebruik van een kledingstomer is een efficiënte en handige manier om je kleding kreukvrij te maken. Of je nu een hekel hebt aan strijken of gewoon op zoek bent naar een snellere oplossing, een kledingstomer kan een waardevolle aanvulling zijn op je huishouden. Maar met zoveel opties op de markt, hoe kies je de perfecte kledingstomer die aan al je behoeften voldoet? In deze blogpost delen we enkele essentiële tips om je te helpen de juiste keuze te maken.
1. Stoomproductie en stoomkracht
Bij het selecteren van een kledingstomer is het belangrijk om te letten op de stoomproductie en stoomrichting. Een hogere stoomproductie maakt het apparaat krachtiger, waardoor het geschikter is voor dikkere stoffen. Zorg er ook voor dat je een kledingstomer kiest die zowel horizontaal als verticaal kan worden gebruikt (360 graden techniek) zodat je gemakkelijk verschillende kledingstukken en oppervlakken kunt behandelen.
De stoomproductie is de hoeveelheid stoom die een strijkijzer of kledingstomer afgeeft. Hoe hoger de stoomproductie, hoe krachtiger het apparaat is. Zo is een kledingstomer met een hoge stoomproductie geschikter voor dikke stoffen, en is de stoom extra krachtig en sterk. Dit resulteert in het makkelijker verwijderen van kreukels uit textiel. Voor het verwijderen van lichte kreukels raden we een continue stoomproductie van minstens 25 gram per minuut aan. Dit werkt ook helemaal goed, zeker voor het snelle ontkreuken van enkele kledingstukken, en voor op reis! Voor grotere/professionele kledingstomers voor thuis is een stoomkracht van 35 g/min het minimale- en 50 g/min de maximale, ideale stoomkracht.
2. Vermogen en kracht
Niet alle kledingstomers zijn even krachtig en sterk, let hier dus op wanneer je een kledingstomer aan wil schaffen. Een handstomer moet een minimale wattage hebben van 1000 Watt en 220-250V / 60 70Hz. Voor een grotere/professionelere kledingstomer is de minimale wattage 1900 Watt en 220V/50HZ. 3 Bar stoomkracht is krachtig, maar de allerbeste staande kledingstomers op de markt zijn 4+ bar. Hoger dan 5 bar is niet mogelijk, dit is de meest krachtige stoom-optie.
3. Inhoud waterreservoir en watergebruik
De grootte van het waterreservoir is een belangrijke overweging. Een compacte (hand)kledingstomer heeft meestal een kleinere watertank, terwijl grotere modellen meer capaciteit bieden. Bedenk hoeveel kledingstukken je achter elkaar wilt stomen voordat je het waterreservoir moet bijvullen. Bij een handstomer is 100 tot 200ml ideaal om 2 tot 3 kledingstukken te stomen. Een te groot waterreservoir is bij een handstomer niet handig als je het ook mee wil nemen op reis. Bij een grote stomer met stang is een waterreservoir van 2 liter gebruikelijk, maar hier geldt hoe groter het waterreservoir, hoe beter. Daarnaast is het handig om te weten of je gedestilleerd water moet gebruiken of dat kraanwater ook mogelijk is.
4. Veiligheid en gebruiksgemak:
Veiligheid is een prioriteit bij het kiezen van een kledingstomer. Kies een kledingstomer die geproduceerd is door een bedrijf wat zich specialiseert in kledingstomers. Deze apparaten zijn wellicht iets prijziger, maar zijn gegarandeerd van hoge kwaliteit en voorzien van de juiste veiligheidscertificaten en automatische temperatuurregeling. Veilig voor jou, en voor je favoriete textiel items. Daarnaast is gebruiksgemak belangrijk. Controleer of de kledingstomer een comfortabel handvat heeft, een eenvoudig vulsysteem en gemakkelijk te bedienen knoppen zonder te veel poes-pas.
Kies voor het fijnste stomen altijd voor een kledingstomer met een brede en grote stoomkop, en vooral een brede roestvrijstalen stoomplaat van meer dan 10 centimeter breed. Veel luxere kledingstomers hebben een speciaal ontworpen stoom-plaat die de stof extra lift en die vezels gemakkelijker laat opzwellen. Dit kan het stoomgemak aanzienlijk vergroten.
5. Kwaliteit en duurzaamheid
Investeer in een kledingstomer van goede kwaliteit die lang meegaat. Ga je voor een lagere kwaliteit, goedkoop plastic apparaat dan ga je hier je hoogstwaarschijnlijk je vingers aan branden. Controleer de materialen waaruit het apparaat is gemaakt en lees reviews van andere gebruikers om inzicht te krijgen in de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het product. Een betrouwbare garantie (minimaal 1 jaar) kan ook een indicatie zijn van de kwaliteit van de kledingstomer.
6. Extra functies en accessoires
Sommige kledingstomers bieden een scala aan extra functies en accessoires die het gebruiksgemak vergroten. Overweeg welke van deze functies voor jou belangrijk zijn en zoek naar een kledingstomer die daaraan voldoet. Enkele veelvoorkomende extra functies zijn:
-
Opzetstukken: Kijk of de kledingstomer wordt geleverd met verschillende opzetstukken, zoals een opzetborstel, pluizenborstel, stoomhaak, opbergzak of bijvoorbeeld een stoomhandschoen. Deze opzetstukken kunnen het gemakkelijker maken om specifieke kledingstukken of oppervlakken te behandelen. Uit verschillende stoom-testen en evaluaties is gebleken dat een opzetstuk op een kledingstomer vaak eigenlijk niet veel toevoegt en niet veel toegevoegde waarde hebben in het stoomproces. Het stoomresultaat bleek zonder opzetborstels vrijwel altijd beter te zijn. Maar hier kunnen de meningen natuurlijk over verschillen.
-
Regelbare stoomintensiteit: Sommige modellen (vooral vaak staande kledingstomers met stang) hebben een instelbare stoomintensiteit, waarmee je de kracht van de stoom kunt aanpassen aan het type stof of de hardnekkigheid van de kreukels. Dit is vooral handig als je een breed scala aan kledingstukken wilt behandelen.
-
Draagbaarheid en opslaggemak: Als je van plan bent de kledingstomer mee te nemen tijdens reizen, let dan op het gewicht en de afmetingen van het apparaat. Een compact en lichtgewicht model is handiger voor onderweg. Controleer ook of de kledingstomer gemakkelijk op te bergen is wanneer je hem niet gebruikt. Kledingstomers mogen altijd mee op (vlieg)reis en mogen gewoon door de douanen heen.
6. Snoerlengte en stekker
Het ligt er natuurlijk aan waar de kledingstomer veelal voor gebruikt zal worden. Voor thuis gebruik is een snoer van minimaal 1 meter lang prima en kan er ook een verlengsnoer gebruikt worden. Maar op vakantie kan het toch fijn om een kledingstomer met langere snoer te hebben. Uit onze testen is gebleken dat een snoer van 2 meter of langer ideaal is en voldoende bewegingsruimte biedt.
Op reizen buiten de EU is het slim om een vervorm stekker mee te nemen, aangezien veel kledingstomers een Europese stekker hebben.
7. Handstomer of Staande stomer met stang?
Je verwijdert geen hardnekkige kreukels met een handstomer, omdat de stoomproductie te laag is. Wel verfris je gemakkelijk stoffen zoals linnen en katoen. Je rekent snel af met lichte kreukels omdat de opwarmtijd kort is. Zo stoom je vlak voordat je uit huis gaat nog even je overhemd. Handstomers neem je vanwege het kleine formaat gemakkelijk mee op reis. Ook gebruik je ze voor het opfrissen van kussens of de bank.
Voor het stomen van meerdere kledingstukken achter elkaar gebruik je een kledingstomer met standaard. Deze hebben een groot waterreservoir dat je niet vaak bijvult. Ook ligt de stoomproductie hoger, wat ze geschikter maakt voor dikke stoffen. Vaak beschikken kledingstomers met standaard over specifieke stoomtoepassingen voor bijvoorbeeld zijde en wol. Dit maakt ze ook erg geschikt voor professioneel gebruik.
8. Onderhoud en reiniging
Let op het onderhoud en de reiniging van de kledingstomer. Sommige modellen hebben een zelfreinigende functie, terwijl andere regelmatig ontkalking of reiniging vereisen. Zorg ervoor dat je bereid bent om het benodigde onderhoud uit te voeren om de levensduur en prestaties van je kledingstomer te behouden.
9. Snelle opwarmtijd
Let op de opwarmtijd van de kledingstomer. Een snelle opwarmtijd betekent dat je sneller aan de slag kunt en geen kostbare tijd hoeft te verspillen. Bij kwalitatieve kledingstomers is de opwarmtijd altijd onder de 50 seconden. 20 seconden is de snelst mogelijke opwarm tijd die er is.
10. Prijs en budget
Bepaal je budget voordat je op zoek gaat naar een kledingstomer. De prijzen variëren, afhankelijk van het merk, de functies en de kwaliteit van het apparaat. Maak een afweging tussen je behoeften en het beschikbare budget om een kledingstomer te vinden die aan jouw eisen voldoet zonder je portemonnee te veel te belasten.