★★★★★ + 30.000 tevreden klanten
10% Zomer korting

In de wereld van fast fashion draait alles om een constante stroom van nieuwe stijlen tegen extreem lage prijzen. Maar terwijl de mode-industrie haar focus verlegt naar het volgende trendy item, stapelen de milieuproblemen zich op. Gelukkig merken wij bij veel mensen al meer bewustzijn en een groeiende drang naar verandering op. Wij willen nóg meer bewustheid creëren voor hoe veel kleding er onnodig weggegooid wordt, en wat dit voor gevolgen heeft voor het milieu. 

De omvang van het probleem

Jaarlijks belandt er alleen al in Nederland maar liefst 145 miljoen kg aan kleding bij het restafval. Dat betekent gemiddeld zo'n 24 kledingstukken per persoon. Het is schrijnend, vooral als je bedenkt dat 65 procent van deze kleding echt niet weggegooid had hoeven worden en ook nog eens perfect geschikt is voor recycling. Dit illustreert duidelijk dat er nog veel ruimte is voor verbetering op het gebied van duurzame mode. (Bron: Volkskrant)

De impact van overconsumptie

De productie van textiel vereist aanzienlijke hoeveelheden water en land. Het produceren van slechts één katoenen T-shirt vergt bijvoorbeeld 2.700 liter zoet water, genoeg om een individu 2,5 jaar lang van drinkwater te voorzien. In 2020 was de textielsector de op twee na grootste bron van waterverontreiniging en landgebruik in de EU. (Bron: Race Against Waste)

Watervervuiling en Broeikasgasemissies

Ongeveer 20% van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en afwerkingsmiddelen die in de textielindustrie worden gebruikt. Bovendien dragen synthetische textielvezels bij aan de ophoping van microplastics in de oceanen, met verwoestende gevolgen voor het mariene ecosysteem. De mode-industrie is ook verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde broeikasgasemissies, met een schatting van 10%. (Bron: Europese Parlement)

Textielafval en Recycling

Het schrijnende feit dat slechts 1% van gebruikte kleding wordt gerecycled tot nieuwe kleding, benadrukt de dringende behoefte aan verandering in ons consumptiegedrag. Wij vinden echt dat het hoog tijd is voor een mentaliteitsverandering en concrete acties om deze trend om te buigen.

De Rol van Duurzame Mode: Zorg voor je Kleding met Liefde en Stijl

Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Initiatieven zoals circular fashion, waarbij producten worden ontworpen met het oog op hergebruik en recycling, bieden hoop voor een duurzamere toekomst. 

Bij STEAMRS willen we benadrukken dat we geen gekke mode-politie zijn, die zeggen dat je nooit meer nieuwe kleding mag kopen. Natuurlijk ontgroei je bepaalde outfits, of verandert je stijl over de jaren. Wij zeggen echt niet dat je nooit bij een fast-fashion keten moet kopen. Integendeel, we houden van kleding! Wij willen op een leuke, moderne en stijlvolle manier stimuleren om thuis beter voor de kleding te zorgen die je al hebt. Verleng de levensduur van je kleding. Koop wat bewuster en ga voor kledingstukken waarvan je jarenlang plezier zult hebben.

Met wat extra liefde en de juiste tools is kledingverzorging heel makkelijk en snel. Was eens minder vaak onnodig, gebruik duurzame, natuurlijke wasmiddelen die kleding iedere wasbeurt verbeteren, in plaats van kapot maken. Probeer bijvoorbeeld een kledingstomer te gebruiken in plaats van een strijkijzer (die textielvezels plet en aantast), en gebruik een fabric shaver om pillen van je kleding te verwijderen. Heb je last van pluizen of haren die na het wassen niet verdwijnen? Een kledingborstel kan wonderen verrichten!

Laten we samen werken aan een wereld waarin duurzaamheid en stijl hand in hand gaan. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en een duurzamere toekomst creëren voor volgende generaties. Ėn er ook nog eens geweldig uitzien! 

Vorige Post Volgende Post

Een reactie achterlaten

Let op: alle opmerkingen worden gecontroleerd voor ze gepost worden.

Wij hebben de beste gadgets voor optimale kledingverzorging, in style!

Gebruik de juiste verzorgingsartikelen om je kleding te verzorgen. Stop je kleding niet onnodig in de wasmachine, maar haal er bijvoorbeeld eens een kledingstomer overheen om de stof op te frissen, of hang de stof buiten uit om te luchten. Gaat een stof pillen? Of zitten er pluizen op? Gebruik een textielborstel of pluizenverwijderaar om de stof nieuw leven in te blazen. Het hoeft zeker niet weggegooid te worden. Gebruik zachtaardig wasmiddel, zonder chemicaliën en schadelijke stoffen voor je kledingstuk. Zo gaat de stof veel langer mee!