Waarom stomen steeds populairder wordt dan strijken

De opkomst van kledingstomers als alternatieve methode voor strijken 

Met de opkomst van drukke levensstijlen kiezen steeds meer mensen voor alternatieven zoals kledingstomers in plaats van traditionele strijkijzers. Ontdek waarom deze trend steeds populairder wordt, met name onder millennials en Gen Z, en wat de voordelen van een stoomapparaat of kledingstomer voor jou zouden kunnen zijn.

Er is een verandering gaande als het gaat om strijken en stomen

Er zijn verschillende artikelen te vinden over hoe de nieuwe generatie minder strijkt en meer gebruik maakt van alternatieven zoals kledingstomers. Dit komt voornamelijk doordat mensen steeds drukker zijn en minder tijd willen besteden aan huishoudelijke taken zoals strijken.

Er is een trend gaande dat de nieuwe generatie minder strijkt dan de vorige generaties. Uit onderzoek blijkt dat millennials en Gen Z nog steeds waarde hechten aan verzorgde, gestreken kleding, maar meer de voorkeur geven aan comfort, snelheid en gemak.

Volgens een onderzoek van Euromonitor International is het aantal verkochte strijkijzers wereldwijd gedaald van 174 miljoen in 2012 naar 146 miljoen in 2017. Dit zou kunnen duiden op een afname van het aantal huishoudens dat een strijkijzer in huis heeft. Naar verwachting gaat dit in de aankomende jaren alleen nog maar meer zakken. Een ander onderzoek van het Nibud in Nederland wijst uit dat 69% van de huishoudens een strijkijzer in huis heeft. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren.

De populariteit van stoomapparaten neemt toe onder alle doelgroepen

Over het algemeen is een kledingstomer populairder onder jongere leeftijdsgroepen, zoals millennials en Gen Z, dan onder oudere leeftijdsgroepen. Dit komt doordat jongere mensen vaak minder tijd hebben voor huishoudelijke taken en meer waarde hechten aan gemak en efficiëntie. Daarnaast zijn kledingstomers vaak gemakkelijker te gebruiken en minder tijdrovend dan strijkijzers, wat hen aantrekkelijker maakt voor mensen die niet graag strijken of er weinig ervaring mee hebben.

 

Voor wie is een kledingstomer ideaal?

Een kledingstomer is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en eenvoudige manier om hun kleding kreukvrij te maken. Het is een handig hulpmiddel voor drukke professionals die er altijd op hun best uit willen zien, maar geen tijd hebben om hun kleding te strijken. Ook is het ideaal voor reizigers die hun kleding kreukvrij willen houden tijdens het reizen. Daarnaast kan een kledingstomer ook nuttig zijn voor mensen met delicate stoffen die niet geschikt zijn om te strijken, of voor mensen die allergisch zijn voor de chemicaliën die gebruikt worden in de stomerij.

De voordelen en nadelen van strijken en stomen op een rijtje

Voordelen van strijken:

 • Strijken geeft een glad resultaat, waardoor kleding er netjes uitziet en professioneel overkomt.
 • Strijken kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige kreukels en vouwen.

Nadelen van strijken:

 • Strijken kan tijdrovend zijn, vooral als je veel kledingstukken moet strijken.
 • Het gebruik van een strijkijzer kan gevaarlijk zijn, omdat het hete oppervlak brandwonden kan veroorzaken.
 • Strijken kan schade aan de stof veroorzaken als het strijkijzer te heet is of te lang op een bepaald gebied blijft.
 • Het gebruiken van een strijkijzer kan de vezels van de stof erg aantasten en pletten. Door veelvoudig te strijken zal de stof sneller gaan slijten.
 • De kleur kan worden aangetast

Voordelen van stomen:

 • Stomen is snel en gemakkelijk, omdat je de kleding alleen maar hoeft op te hangen en te wachten tot de stoom zijn werk doet.
 • Stomen is veiliger dan strijken, omdat er geen heet oppervlak is dat brandwonden kan veroorzaken.
 • Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. 
 • De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'. Het textiel neemt de stoom en kleine waterdeeltjes op, en hierdoor zwellen de vezels van de stof wat op. Dit draagt bij aan het verdwijnen van de kreukels, maar ook is dit erg goed voor de sterkte (op lange termijn) van het textiel.
 • Kleur wordt niet aangetast 

Nadelen van stomen:

 • Stomen is mogelijk niet effectief bij het verwijderen van zeer hardnekkige kreukels of vouwen.
 • Stomen kan de stof niet zo glad maken als strijken dat kan.


Waar moet je op letten bij het kopen van een kledingstomer?

Bij het kiezen van een kledingstomer zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder geven we je enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

 1. Vermogen en capaciteit

Bij het kiezen van een kledingstomer is het belangrijk om te kijken naar het vermogen en de capaciteit van het apparaat. Een kledingstomer met een hoog vermogen zal efficiënter werken en het sneller opwarmen dan een model met een laag vermogen. Ook is het handig om te kijken naar de capaciteit van de watertank. Een grotere watertank betekent dat je langer kunt stomen zonder het apparaat bij te vullen.

 1. Type kledingstomer

Er zijn verschillende soorten kledingstomers op de markt, waaronder handstomers, staande stoomapparaten en stoomgeneratoren. Elke variant heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een handstomer is bijvoorbeeld handig voor kleinere oppervlakken en om mee te nemen op reis. Staande stoomapparaten hebben meestal meer vermogen en capaciteit, maar nemen wel meer ruimte in beslag. Stoomgeneratoren zijn het krachtigst, maar ook het duurst.

 1. Extra functies

Sommige kledingstomers hebben extra functies, zoals een stoomstoot of een ingebouwde hanger. Dit kan handig zijn als je vaak verschillende soorten kleding stoomt. 

 1. Kwaliteit en duurzaamheid

Een luxe kledingstomer van STEAMRS is gemaakt van hoogwaardige materialen en is ontworpen om lang mee te gaan. Door te investeren in een kwalitatieve kledingstomer voorkom je dat je regelmatig een nieuwe moet aanschaffen. Goedkopere modellen hebben vaak minder kwalitatieve onderdelen en zijn minder duurzaam.

 1. Prijs

Tot slot is de prijs een belangrijke factor bij het kiezen van een kledingstomer. Een luxe kledingstomer van STEAMRS is natuurlijk duurder dan andere goedkopere modellen op de markt, maar is ook van aanzienlijk betere kwaliteit en gaat vele malen langer mee. Bedenk wat je budget is en welke functies je echt nodig hebt voordat je een keuze maakt. Denk hierbij ook aan duurzaamheid en van welke materialen de stomer gemaakt wordt. 

Al met al is het belangrijk om te kijken naar het vermogen, de capaciteit, het type, extra functies, kwaliteit, duurzaamheid en prijs bij het kiezen van een kledingstomer. Een luxe kledingstomer van STEAMRS heeft alle voordelen die je zoekt in een kledingstomer en zal je kleding in een handomdraai gladstrijken. Investeer in een kledingstomer van STEAMRS en geniet van kreukvrije kleding, zonder gedoe met een strijkijzer en strijkplank.

Kortom, wanneer je ook geen strijk-fan bent, probeer eens een kledingstomer uit! Mocht je voor een kledingstomer willen die van hoogwaardige, luxe kwaliteit gemaakt is, en die er ook nog eens stijlvol uit ziet in je interieur? Dan is de STEANRS kledingstomer wellicht de ideale match voor jou. de STEAMRS kledingstomer biedt krachtige stoomtechnologie, veelzijdigheid, gebruiksgemak en duurzaamheid, waardoor het een goede keuze is ten opzichte van andere modellen en concurrenten.

 

Volgende Post

Last but not least: zorg beter voor de kleding die je al hebt!

Gebruik de juiste verzorgingsartikelen om je kleding te verzorgen. Stop je kleding niet onnodig in de wasmachine, maar haal er bijvoorbeeld eens een kledingstomer overheen om de stof op te frissen, of hang de stof buiten uit om te luchten. Gaat een stof pillen? Of zitten er pluizen op? Gebruik een textielborstel of pluizenverwijderaar om de stof nieuw leven in te blazen. Het hoeft zeker niet weggegooid te worden. Gebruik zachtaardig wasmiddel, zonder chemicaliën en schadelijke stoffen voor je kledingstuk. Zo gaat de stof veel langer mee!