Pillende kleding: Hoe te voorkomen en hoe te behandelen?

Wat is pillen?

Kleine pluisjes of bolletjes op je trui, die uit het niets lijken te komen en alleen maar in aantal toenemen, noem je pillen. Super vervelend als dit op je favoriete trui gebeurd. Had je dit kunnen voorkomen? In deze blog lees je hoe pillen ontstaan, hoe je pillen kan voorkomen en hoe je er op een snelle en effectieve manier vanaf komt. 

Hoe gaat kleding pillen?

Het pillen ontstaat door wrijving van het materiaal; de vezels in de stof wikkelen zich aan elkaar aan de oppervlakte en zo ontstaan er kleine bolletje stof. Tijdens het dragen van kleding zullen er dan ook sneller bolletjes vormen bij plekken bijvoorbeeld onder de armen, of op de borst of bij de mouwen. Ook bij het wassen ontstaan pluisjes, doordat de kleding ronddraait in de wasmachine en zo herhaaldelijk langs andere kleding schuurt.

Welke stoffen gaan het snelste pillen?

Wol, acryl, polyester en viscose zijn materialen waar pilvorming vaak bij voorkomt. Rond de oksels en bij de ellenbogen ontstaan meestal de eerste pluisjes. Draag je vaak een schoudertas over je wollen jas? Dan zul je pluisjes ontdekken waar de tas tegen je heup of been aantikt. 


Als mijn kleding gaat pillen is de kwaliteit dan slecht?

Nee, kleding van zowel sublieme als mindere goede kwaliteit kan last van pillen hebben. Dit is geen indicator van kwaliteit. 

De prijs die u voor textiel betaalt, kan soms, maar niet altijd, echter wel een indicator zijn voor de kwaliteit van vezels. Langere draden en vezels pillen niet zo veel als kortere. In het productieproces kunnen langere vezels beschadigd raken en kapot gaan. Deze worden vervolgens gemengd met de korte vezels en verwerkt in goedkopere stoffen. De ongebroken lange vezels verhoogt de waarde van de kleding en daarmee ook de prijs.

Beide stoffen (natuurlijke vezels en die gemaakt van synthetische vezels) kunnen last hebben van pluizen. De lengte van de vezel in het materiaal is hierbij de sleutel, eerder dan het soort materiaal of zijn oorsprong.

 

Wat kan je doen om pillen te voorkomen?

Kleding die gaat pillen, ziet er wat slordig en onverzorgd uit, wat ontzettend zonde en onnodig is. Een paar eenvoudige tips om pillen op wollen kledingstukken te voorkomen:

  • Leg een nieuwe wollen trui voor gebruik eerst eventjes in de vriezer. Een paar uur of een nachtje, verpakt in een plastic zak. 
  • Was wollen kledij in een waszakje
  • Gebruik vloeibaar wolwasmiddel
  • Was je kleding binnenste buiten 
  • Kies een kort wasprogramma.
  • Sluit de ritsen of gespen van je kleding voordat je ze gaat wassen. 
  • Laat het kledingstuk drogen in de buitenlucht. Stop het gewassen artikel liever niet in de droger. 
  • Vouw je kleding netjes op, in plaats van kleding ophangen.
  • Volg het was- en droogrogramma zoals staat aangegeven in het label.

Was je het kledingstuk met de hand? Wrijf het sop dan niet in je kleding, maar knijp het sop door de stof. Zo voorkom je dat het kledingstuk gaat pillen of erger, uitrekken.

 

Hoe kan je pillen verwijderen van stoffen?

De fijnste manier om pluizen te verwijderen is met een pluizentondeuse. Deze werken op batterijen of met een oplaadsnoer, en werken op alle materialen. Een tondeuse met snoer is het meest krachtig en je hebt geen omkijken naar batterijen die je moet wisselen.

Een ontpluizer is een scheerapparaat speciaal gemaakt voor kleding. Een ontpluizer wordt ook een pluizentondeuse, ontpiller of fabric shaver genoemd. Een pluizentondeuse heeft grotere gaten in het ‘glijoppervlak’ waar pluisjes door naar binnen worden getrokken, en een mesje verwijderd deze vervolgens op een veilige manier voor de stof. Net als haren op je lichaam afgeschoren worden met een tondeuse. Alle haartjes (en in dit geval pluizen) die uitsteken haal je makkelijk en veilig weg.

Geen zin om een ontpiller aan te schaffen? Dan kom je ook al een heel eind met een scheermesje. Omdat een nieuw scheermesje vlijm scherp is, heeft een ouder scheermesje onze voorkeur. Leg het artikel op een gladde ondergrond, om te voorkomen dat je plaatselijk te veel wegscheert. Let hierbij wel extra op. Een fabric shaver is echt gemaakt en ontworpen om veilig stoffen te kunnen scheren, een scheermesje is hier eigenlijk niet 100% voor bedoeld, dus kijk een beetje extra uit voor de stof. Trek een scheermes voorzichtig en met kleine bewegingen over de stof. Scheer voorzichtig over een stuk glad getrokken stof en voorkom dat je het scheermes over vouwen heen beweegt. Als je de stof niet goed glad trekt heb je kans dat je materiaal van je kleding af scheert, in plaats van alleen pluizen.

Je kunt ook een schaar gebruiken om pluizenballen af te snijden of te knippen. Wees wel voorzichtig en zorg dat je geen gaten in je kleding knipt. Gebruik een scherpe schaar om elke pluis afzonderlijk af te knippen. Dit kan tijdrovend zijn, maar als het goed is gedaan, is het de methode die het minst schadelijk is voor de omliggende stof. Het soort schaar (groot of klein) dat je gebruikt maak niet veel uit, als hij maar scherp is. Met een langere schaar kan je grotere stukken ineens meepakken, maar zorgt voor meer risico in de kleding te knippen. Een kleinere schaar is handiger (zoals een nagelschaartje) omdat je hier net even wat preciezer mee kan werken.

Knip een stukje plakband of ducttape af en leg de plakkerige kant op je kleding, of gebruik een speciaal ontworpen Kledingroller die voor kleding bedoeld is. Terwijl je eraan trekt, moeten de Pillen loslaten met de tape. Dit werkt alleen voor pluisjes en haartjes die los op je kleding liggen. Je trekt hier de bolletjes pluis niet van de kleding af, omdat deze nog vastzitten in de vezels van je kleding. kledingrollers zijn overal verkrijgbaar in het grote formaat.

Een minder bekende, maar toch een hele goede oplossing is de pluimsteen. Als je met een puimsteen over het artikel wrijft en daarna met een kledingroller eroverheen gaat, verwijder je makkelijk de pillen. Probeer het eens uit! 

 

Met deze tips is jouw favoriete kleding altijd vrij van pillen, pluizen en bolletjes en zo kom je altijd perfect verzorgd voor de dag. Bekijk onze andere blogs over het verzorgen van je kleding en geef je kleding-items zo een langere levensduur. Don't just wear, but care for your clothes! 

Vorige Post Volgende Post

Last but not least: zorg beter voor de kleding die je al hebt!

Gebruik de juiste verzorgingsartikelen om je kleding te verzorgen. Stop je kleding niet onnodig in de wasmachine, maar haal er bijvoorbeeld eens een kledingstomer overheen om de stof op te frissen, of hang de stof buiten uit om te luchten. Gaat een stof pillen? Of zitten er pluizen op? Gebruik een textielborstel of pluizenverwijderaar om de stof nieuw leven in te blazen. Het hoeft zeker niet weggegooid te worden. Gebruik zachtaardig wasmiddel, zonder chemicaliën en schadelijke stoffen voor je kledingstuk. Zo gaat de stof veel langer mee!