Alles wat je moet weten over het belang van kledingverzorging

"Een duurzame textielindustrie is haalbaar, maar vereist echt een complete verandering van hoe we met onze stoffen omgaan."

— OPRICHTERS STEAMRS

milieu-impact

Onze kleding heeft, na voedsel, transport en woningen, een van de grootste milieu- en klimaatimpact.

fast-fashion industrie

Fast fashion biedt goedkope, snel geproduceerde kleding, maar dit gaat ten koste van het milieu. Jaarlijks wordt er zo'n 29 miljoen tonnen textiel weggegooid, en de productie stoot meer CO2 uit dan de luchtvaart en scheepvaart samen. Kies bewust voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

levensduur verlengen

Het verlengen van de levensduur van een kledingstuk met negen maanden kan de ecologische voetafdruk met 20-30% verminderen. Door kleding langer te dragen, daalt de productie en vermindert afval, wat een positieve impact op het milieu heeft. Onderzoek toont aan dat het verdubbelen van de gebruiksduur de uitstoot van broeikasgassen met 44% verlaagt.

In onze ideale wereld zou elk kledingstuk informatie over levensduur en strikte kwaliteitseisen moeten hebben om duurzaamheid te waarborgen.

duurzame mode industrie

Door bewuste keuzes te maken en deze tips in je dagelijks leven toe te passen, draag je bij aan een duurzamere mode-industrie. Elke kleine stap, zoals het verlengen van de levensduur van je kleding of het kiezen van kwalitatieve stukken, heeft een impact. Inspireer ook anderen om bewuster om te gaan met hun kleding. Samen kunnen we het verschil maken, één outfit tegelijk!

milieu-impact

fast-fashion industrie

levensduur verlengen

duurzame mode industrie

care for your clothes.

Goede kledingverzorging is essentieel voor het verlengen van de levensduur van je kleding en het verminderen van de impact op het milieu. Door je kleding goed te onderhouden, blijven je favoriete stukken langer mooi en hoef je minder vaak nieuwe te kopen. Dit helpt niet alleen je portemonnee, maar ook de planeet.

textielvervuiling

De schaduwzijde van de textielindustrie

CO2-uitstoot

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, wat meer is dan de uitstoot van de luchtvaart en scheepvaart samen. Dit komt neer op 1,2 miljard. Realiseer je je hoe veel dit is?

Waterverbruik

Voor de productie van 1 katoenen T-shirt is zo'n 2.700 liter water nodig, genoeg om één persoon meer dan twee jaar van drinkwater te voorzien. De textielindustrie verbruikt wereldwijd ongeveer 93 miljard kubieke meter water per jaar.

Textielafval

Elk jaar wordt er wereldwijd zo’n 92 miljoen ton textielafval gegenereerd. Veel hiervan belandt op stortplaatsen of wordt verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Slechts 15% van alle kleding wordt daadwerkelijk gerecycled.

Chemische vervuiling

Bij de productie van kleding worden grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt, vooral in de textielverf processen. Geschat wordt dat 20% van de wereldwijde watervervuiling door de textielindustrie wordt veroorzaakt.

Microplastics

Synthetische stoffen (vaak gebruikt in fastfashion kleding) dragen bij aan oceaanvervuiling. Bij elke wasbeurt komen microplastics vrij, bijdragend aan de 500.000 ton microplastics die jaarlijks in de oceaan terechtkomen.

Maak een verschil met jouw kledingkeuzes; kies voor kwaliteit

Onze tafellakens, handdoeken, maar vooral broeken en T-shirts hebben na voedsel, transport en woningen de grootste milieu- en klimaatimpact. Als kleren langer meegaan, zullen er minder nieuwe kleren worden geproduceerd, gekocht en weggegooid. Cijfers laten zien dat als we een kledingstuk twee keer zo lang dragen, dit 44% van de broeikasgassen bespaart vergeleken met het kopen van iets nieuws.

Het verlengen van de levensduur van kleding met negen extra maanden kan de voetafdruk van koolstof, water en afval met 20 tot 30% verminderen. In een ideale wereld zou elk kledingstuk voorzien moeten zijn van informatie over de verwachte levensduur en zouden kleren aan kwaliteitseisen moeten voldoen.

Let bij het kopen van nieuwe kleding op de kwaliteit. Hoogwaardige kleding is gemaakt van dikkere materialen, heeft een optimale kleurechtheid, en goed afgewerkte naden en ritsen. Kies voor kleding die gemakkelijker te hergebruiken, repareren, upgraden en recyclen is.

Door deze tips - en onderstaande tips - toe te passen, draag je bij aan een duurzamere mode-industrie. Inspireer anderen ook om bewuster met hun kleding om te gaan. Samen maken we het verschil, één outfit tegelijk!

Stay stylish, stay sustainable! 💚✨

Zo verzorg je je kleding en verleng je de levensduur enorm!

Jij kan zelf helpen de vervuilende fast-fashion industrie aan te pakken! Al begin je klein, door minder snel kleding, of meubilair weg te gooien. Hoe verleng je de levensduur van textiel: 

1). Minder wassen en drogen

Wasmachines zijn energievreters; ze verbruiken zo’n 4% van het totale energieverbruik in huis. Bovendien worden textielvezels snel aangetast door veelvuldig wassen. Was je kleding minder vaak en op lagere temperaturen om energie te besparen en de levensduur van je kleding te verlengen. Gebruik duurzame wasmiddelen en was enkel wanneer de trommel vol zit. Hang je kleding aan de lucht te drogen om slijtage te verminderen. Tip: Gebruik bijvoorbeeld ook eens wasdrogerballen in de droger om energie te besparen en je was zachter te maken!

2). Vermijd strijken

Het gebruik van een strijkijzer ontkom je bij sommige textielstukken echt niet aan, maar ben je er van bewust dat de hitte en de kracht die je uitoefent op de stof met je strijkijzer de vezels van je stof 'plet' en beschadigd. Bij iedere strijkbeurt wordt de levensduur van je stof al wat verkort.

Strijken kan de vezels van je stof beschadigen en de levensduur verkorten. Gebruik in plaats daarvan een kledingstomer. Hete stoom verwijdert kreukels zonder de vezels te beschadigen, waardoor je kleding er weer fris uitziet.

3). Gebruik tools om stoffen glad te maken 

Zorg er voor dat je enkele tools in huis hebt die kleding mooier doen ogen. Pluizen en haren kunnen een kledingstuk er onverzorgd uit laten zien. Gebruik een pluizenborstel, plakroller of een elektrische ontpiller om je kleding er weer als nieuw uit te laten zien.

4). Wil je kleding toch weg doen? 

Gooi je kleding niet weg. Doneer ze aan een goed doel of lever ze in bij vintage winkels. Koop kwaliteitskleding die een tweede leven kan hebben en waar iemand anders ook nog blij mee kan zijn!

care for your clothes

verleng de levensduur van kleding

minder wassen

minder wassen

minder strijken

minder strijken

vaker stomen

vaker stomen

minder drogen

minder drogen

pluizentools

pluizentools

wasdrogerballen

wasdrogerballen